Faydalı (probiyotik) ve Zararlı bakteriler sağlıklı bir insan bağırsağında dengeli bir halde yaşamaktadırlar. Bu denge; sigara, alkol, düzensiz beslenme, stres, antibiyotik gibi çevresel etmenlerin yanında Diyabet, Allerjik ve bağışıklık sistemi hastalıkları (Astım, Ürtiker, egzama vs..), Kalp yetmezliği, İltihaplı bağırsak hastalıkları (Ülseratif kolit, crohn), İBS (Huzursuz Barsak Sendromu), Kanser, Kemoterapi, Işın tedavisi, Otizm, Endometriozis gibi jinekolojik rahatsızlıklar, Geçirilmiş karın cerrahileri (Safra kesesi alınması, sezaryen, apandisit oprs., bağırsak oprs.) SİBO (İnce barsak aşırı bakteri çoğalma rahatsızlığı) gibi hastalıklarla da bozularak “Dysbiosis” dediğimiz bağırsak bakteri flora bozukluğu oluşmaktadır ve çoğunlukla da yukarıda sayılan rahatsızlıkların sebebidir “Dysbiosis”.
Bu rahatsızlıklar çoğunlukla geçmeyen veya tedaviye dirençli şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kabızlık, ishal gibi bağırsak şikayetleri ile gelmektedir ve Endoskopi / Kolonoskopi ile hastalık saptanır veya saptanmaz. Tedavide kullanılan ilaç tedavileri (Gaz giderici, şişkinlik azaltıcı) çoğunlukla şikayetleri azaltmaya yöneliktir ve “Dysbiosis” i düzeltmezler.
Aneorobik yapıda olup bazı probiyotik bakteriler insan bağırsağının normal ortamında bulunmakla birlikte (Bifidobacterium Infantis) çoğunlukla kültüre edilerek lab. ortamında çoğaltılmışlardır (Bifidobacterium BB-12,Lactobacillus türleri). İnsan vücudunun bağışıklığının %70’nden bağırsak sorumludur. İnsan bağırsağında bu probiyotik bakteriler, Bütirik asit, Laktik asit ve Propiyonik asit gibi metabolitler üreterek bağırsak hücrelerin beslenerek güçlenmesini sağlar ve bağışıklığı güçlendirerek hastalıkların yönetiminde destek kuvvet olarak önemli rol oynamaktadır. Piyasada en fazla bulunan probiyotik bakteriler Bifidobacterium türleri ve Lactobacillus türlerinden oluşmaktadır. Sacchoromyces türü olanlarda mantar yapıdaki probiyotiktir. Piyasada bulunan probiyotikler ağırlıklı Bifidobacterium ve Lactobacillus içerikli çoklu bakterilerden oluşmaktadır ancak bunların kullanımda çok sayıda bakteri olmasından dolayı etki etme mekanizmaları açısından sıkıntı olmaktadır. Özellikle Covid gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen durumlarda bağırsaktaki Bifidobakteri düzeylerinin azaldığı ve destek bifidobakteri yüklemesi ile hastalığın düzelmesi açısından önemini belirten çalışmalar mevcuttur.1,2,3
Probif’te 1 saşede yer alan 10 milyar Bifidobacterium Infantis, İnsan bağırsak yapısında doğal olarak bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk 10 gündeki bağırsak yapısındaki tek bakteridir ve seneler içinde miktarı azalırsa yukarıda belirtilen hastalıklar artmaktadır. Yapılan çalışmalara göre B.Infantis seviyesi ne kadar yüksek olursa bağırsak ve ilişkili rahatsızlıkların görülme sıklığı o kadar azalmaktadır.
Ancak çoğunlukla bu prebiyotikleri zararlı bakterilerde kullanabildiği için kullanımları çok yaygın değildir. Probif’te dünyada ilk defa, 1 saşede yer alan 1 gr. ksilooligosakkarid ise bitkisel kaynaklı prebiyotik olup kan şekerini yükseltmez ve bu prebiyotiği sadece Bifidobacterium türleri kullandığı için oldukça güvenilirdirler. Yapılan çalışmalarda ksilooligosakkarid varlığında Bifidobacterium seviyeleri 3-5 kat artmaktadır.5
canlı mikroorganizmalar tarafından üretilen veya hücre kırılmasından sonra konağa herhangi bir fizyolojik fayda sağlayan biyoaktif çözünür faktörler (ürünler veya metabolik yan ürünler) olarak tanımlanır. Probif’te postbiyotik olan yer alan Aljinik Asit (Alginate) kahverengi deniz yosunun hücre duvarından elde edilmiş olup bağırsak, mide üzerine olumlu etkileri gösterilmiş ve gıda kıvam arttırıcı olarak da kullanılan bir üründür. Dünyada ilk defa YTÜ ile yaptığımız çalışmada6 Bifidobacterium Infantisin Alginic asit varlığında daha çok çoğaldığını ve yayıldığını gösterdik ve böylelikle de bir yosun ve probiyotik bakterinin uyumunu ilk defa kanıtladık.